Čokoládové pokušení plné minerálů a dobré nálady

 

Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Z historického měřítka lze čokoládu považovat za pochoutku králů a bohů a že má léčivé účinky se vědělo již od počátku její existence. Není také náhoda, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři ji předepisovali při rekonvalescenci. Také staří Mayové a Aztékové věděli o léčebných účincích čokolády, hlavně o jejích posilujících schopnostech. Že je spolehlivým afrodiziakem, věděl třeba i Casanova. V posledních letech vědci zkoumají vliv čokolády na lidské zdraví. Čokoláda z toho vychází velmi pozitivně. Sama o sobě je velmi kalorická, až 500 kcal na 100g čokolády. Proto se doporučuje denní dávka okolo 50 g.

Zdraví prospěšné účinky hořké čokolády:

-      Chrání srdce a oběhový systém

-      Snižuje vysoký krevní tlak

-      Může léčit kašel, jelikož obsahuje teobromin

-      Posiluje kosti

-      Vyvolává pocit klidu, štěstí a zamilovanosti

 

Na trhu existují desítky druhů čokolád, jaké jsou ty nejzákladnější?

 

Hořká čokoláda 

Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35 % kakaové sušiny.

 

Couverture 

Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, alespoň 32–39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.

 

Mléčná čokoláda 

Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Evropské normy specifikují minimálně 25 % kakaové sušiny.

 

Bílá čokoláda 

Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

 

Ledová čokoláda 

Čokoláda obsahující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Ledová čokoláda by neměla být uchovávána v ledničce, protože pak se chladivý efekt v ústech nedostaví.

 

Bublinková čokoláda

Čokoláda, při jejíž výrobě se do čokoládové směsi vhání vzduch a chlazení se uskutečňuje v prostředí se sníženým tlakem. Byla vynalezena firmou Rowntree's v roce 1935.

Pokud máte rádi kvalitní čokoládu, nebo byste rádi ochutnali různé druhy kvalitní čokolády, určitě by vaší pozornosti neměla uniknout exkluzivní nabídka Pralinkového clubu. Možná už znáte eshop této značky. Nově má ale i kamennou prodejnu, a to přímo v krásných prostorách zahrady Slovanského domu. V luxusním obchodě najdete jen ty nejlepší pralinky vyhlášené německé firmy Confiserie Coppeneur, které si oblíbili i největší gurmání z celé Evropy.