Zamilujte se jako my do středomořské kuchyně!
Středomořská kuchyně je velmi chutná a osvěžující – a navíc zdravá.Čím se vyznačuje? Především minimální konzumací červeného i drůbežího masa a střídmou konzumací mléčných výrobků.
Doménou středomořské kuchyně jsou především luštěniny, těstoviny, saláty, chléb, ovoce, zelenina všeho druhu a všudypřítomný kvalitní olivový olej. Vaří se z čerstvých lokálních potravin. Používají se byliny a čerstvé koření pro nastartování metabolismu a zlepšení trávení. Sladkosti se nahrazují ovocem, k zobání se hodí nesolené oříšky a semínka. Nejčastější výskyt potravin ve středomořských receptech je tento:
Základ je kvalitní olivový olej.
Je nejzákladnější surovinou všech středomořských kuchyní. Olivový olej dá vašemu jídlu zvláštní nezaměnitelnou chuť středomoří, které s normálními slunečními nebo rostlinnými oleji nedocílíte. Panenský olivový olej používáme do salátů a obyčejný olivový olej používáme na vaření.
Určitě nezapomínejte na rajčata.
Na slunci dozrálá rajčata jsou hlavní chuťovou složkou středomořských pokrmů. Máme mnoho odrůd rajčat. Nejčastěji se setkáváme s kulatými rajčaty, dále s vejčitými nebo třešňovitými. Při jejich nákupu byste měli vybírat rajčata nepříliš tvrdá, dobře vybarvená a hladká. Vyzrálá letní rajčata si můžeme v troubě nasušit na zimu. Plody s málo výraznou chutí využíváme při přípravě rajčatových omáček.
Lilkyjsou dalším z mnoha symbolů středomořské kuchyně. Podlouhlé baculaté lilky s tmavě fialovou hladkou slupkou představují nezbytnou surovinu mnoha francouzských a italských pokrmů. Měli bychom kupovat lilky pouze s hladkou slupkou a pevnou dužinou. Skvěle se doplňují s rajčaty.
Mořští živočichové
Ryby a jiní mořští živočichové patří neoddělitelně k této lahodné kuchyni. Kupujte je vždy co nejčerstvější a vařte je ještě týž den. Čerstvé ryby poznáte podle jasných lesklých očí, červených žáber a samozřejmě nesmí páchnout. Tabu ovšem nejsou ani mražené nebo vakuově balené produkty. Rybí maso tepelně zpracováváme jen krátkou dobu.
Čerstvé bylinky se přidávají do všech pokrmů i salátů. Na zimu se suší. V našich podmínkách si bylinky můžeme pěstovat na zahrádce nebo za okny v truhlíku. Můžeme je používat čerstvé, sušené nebo mražené. Musíme však počítat s tím, že naše truhlíkové bylinky nebudou mít tak výraznou chuť a vůni jako rostlinky pocházející ze Středomoří. Nejpoužívanějšími bylinkami jsou: bazalka, kopr, koriandr, majoránka, oregano, petrželka, rozmarýn, šalvěj a tymián.
Restaurace Kogo Slovanský Dům umístěná v srdci Prahy je dlouhodobě vlajkovou lodí skupiny „Kogo“. Můžete se těšit na pečlivě sestavený jídelní lístek, který se skládá z toho nejlepšího, co mediteránská kuchyně nabízí. Hosté si mohou vybrat ze široké nabídky, do které spadají mimo jiné i speciality jako syrové langustýnky marinované v olivovém oleji a pomerančové šťávě, vařený humr a krevety na katalánský způsob, telecí svíčková se salsou „tonnata“ nebo pečený telecí filet s husími játry a černým lanýžem podávaný v omáčce z vína traminer. Jídelnímu lístku dominují zejména ryby a mořské plody, nicméně i pro milovníky těstovin a rizot je na výběr široké spektrum pokrmů. Ke kompletnímu gastronomickému zážitku je hostům k dispozici obsáhlý vinný lístek, sestavený ve spolupráci se světovými vinaři.
V Kogo Slovanský dům věří, že konzumace jídla a pití není jen lidskou potřebou, ale momentem, který vytváří výjimečné chvíle. Ať už se jedná o obchodní schůzku, oběd s přáteli či romantickou večeři ve dvou, budou se na Vás těšit v Kogo Slovanský Dům!