Trendy v gastronomii – čínská a východoasijská kuchyně
Předpokládá se, že restaurace v dnešní době rozšíří nabídku jídel s sebou a dojde k další inovaci donáškových služeb. Přesto lidé nepřestanou utrácet za návštěvy restaurací a sdílet gastro zážitky se svými blízkými. Sociální sítě a digitalizace totiž nedokážou překonat přirozenou lidskou potřebu potkávat se a bavit se.
Před několika lety proběhl Evropou trend asijské kuchyně. Od japonské přes vietnamskou až po korejskou. V České republice stále ještě můžeme vidět nově otevřené podniky zaměřené právě na asijskou kuchyni. Vypadá to ale, že vietnamské restaurace během několika posledních let zcela převálcovala čínská bistra, zejména svojí originální chutí.
Chutě asijské kuchyně jsou velmi odlišné a výrazné. Lidé už se u nás naučili používat suroviny jako zázvor, ale stačí přidat citrónovou trávu, limetkové listy nebo tamarind a jídlo se promění v něco úplně jiného. V Praze je navíc u nás nejznámější asijská tržnice SAPA, kde můžete nakoupit tradiční suroviny i ochutnat jídla ve zdejších restauracích.
Navíc asijské pokrmy jsou vnímány jako méně kalorické, což dokonale zapadá do nároků o zdravém a chutném jídle. Jejich snazší stravitelnost a zdraví podporující účinky jsou dány díky používání nejrůznějších druhů koření a bylinek + velmi využívané metody vařené v páře.
V květnu 2020 byla otevřena ve Slovanském domě zcela unikátní konceptová restaurace BASU HOTPOT, majitelé chtěli zkompletovat nabídku autentické čínské gastronomie.
HOTPOT je v Asii velmi populární způsob přípravy jídla. Při návštěvě Vás usadí ke speciálnímu stolu, který zároveň slouží, jako indukční deska. Dostanete hrnec s vařícím vývarem, ve kterém si postupně uvaříte pochoutky jako jsou mořské plody, plátky masa, výběrová zelenina, nebo houby. Budete mít také spoustu času ke konverzaci, proto do BASU můžete zavítat na rodinnou oslavu, posezení s přáteli, nebo obchodní večeři.